Benedikte – 1. formidlingsprodukt

‘Black Panther’: De første afrikanske superhelte hitter på det store lærred

‘Black Panther’, den første superhelte-film der hylder Afrikansk kultur, kom ud i USA med den bedste åbningsweekend, der nogensinde er målt i februar måned.

Chadwick Boseman som superhelten Black Panther
Chadwick Boseman spiller T’Challa, som også er superhelten Black Panther. Han forsvarer det fiktive afrikanske land, Wakanda.

Allerede i 2017 var ‘Black Panter’ en af de film, der blev tweetet allermest om, selvom den først udkom i denne måned. Og det er ikke, fordi det er den første superhelte-film med en afroamerikansk hovedperson. Det er, fordi filmen hylder afrikansk kultur og afrikanske hovedpersoner, som er rige og magtfulde – ikke afrikanske hovedpersoner, som på tragisk vis er blevet fragtet til USA som slaver, eller som lever i fattigdom.

Jamie Broadnax, stifter af popkultur-hjemmesiden, Black Girl Nerds, udtaler til The New York Times: “Det er første gang i meget lang tid, at vi ser en film med sorte mennesker i centrum, hvor vi har autoritet,” og hun tilføjer, at karaktererne “hersker over et kongerige, er opfindere og skabere af avanceret teknologi. Vi har ikke at gøre med sort smerte, sort lidelse og sort fattigdom.”

Ikke kun en succes i biografen

Og det er ikke kun i biografen, at de afrikanske superhelte hitter. I de amerikanske butikker bliver alt legetøj og produkter, der relaterer sig til ‘Black Panther’ hurtigt revet ned af hylderne. Til DR siger John Frascotti, præsident hos legetøjsfirmaet Hasbro, at karakteren har potentiale til at komme til at stå side om side med de ikoniske helte, Superman og Spider-Man. Soundtracket, sammensat af den populære rapper, Kendrick Lamar, hitter lige nu også globalt på streamingtjenesterne.

Ifølge Kimberley Mosley, præsident i USA’s forening for speciallegetøj, udfylder filmen et tomrum: “Den tjener et formål og kommer til at sælge derefter. Også hos andre end sorte amerikanere,” siger hun til DR.

‘Black Panther’ havde premiere i Danmark d. 15. februar.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.