
Stadig flere danskere sigtes for trusler på de sociale medier. Mange er uvidende om deres ugerning – endnu flere om konsekvenserne.
Af Nomi Forchhammer, Arthur Delay, Line Kirsten Nikolajsen & Felix Fleischer
Da en 21-årig dagplejemor skrev “Jeg kommer gerne med en benzindunk til det bål” i en ophedet Facebook-debat om brandattentater mod moskeer, havde hun næppe troet, at det ville resultere i en plet på straffeattesten.
Ikke desto mindre blev hun idømt 30 dages betinget fængsel for at have afsagt dødstrusler.
Kvinden var målløs. Men ifølge Frederik Strand, leder af Politimuseet i København, er hendes historie blot et eksempel på, hvorfor vi ser en stigning i antallet af trusler i Danmark.
Facebook gør os alle til potentielle kriminelle
Domstolene dømmer trusler ens, uanset om de er sendt via brev eller over Facebook. Dog er alle langtfra klar over, hvornår deres hårde sprogbrug overtræder loven på nettet.
-Når vi har muligheden for at skrive opildnede, vrede kommentarer på Facebook, bliver vi alle forvandlede til potentielle ‘truerer’, hvilket de færreste er klar over, forklarer Frederik Strand.
Den 1. juni åbner Politimuseet en ny udstilling med fokus på, hvordan trusselsbrevet har udviklet sig igennem de sidste 100 år; fra de første bevarede brevtrusler til nutidens digitale trusselsbeskeder på de sociale medier.
Hør mere om udstillingen i Politimuseets egen podcast her.
__________________________________________
Læs konceptbeskrivelsen bag Politimuseets podcastserie her.