Den lave elite bruger Kandis, som en musisk psykolog.

Kandis kan mere end vi tror og Den lave elite, som viger deres liv til Kandis kan lære os snobber noget helt særligt.

Tekstfelt: Billede: Jonas Nilsen og hans mor der sidder og lægger et kandis puslespil.

Af: Randi Mølmark for Politiken (musik)

Hvem er Kandis? Hvem er den lave elite? hvad omhandler dokumentaren ´Kandis for livet´ egentlig?

Jeg er hele 29 år og har været i live så længe som Kandis har kunne kalde sig et band. Jeg har aldrig lyttede til dem men alligevel ved jeg selvfølgelig godt hvem Kandis er. Uanset om man kan identificere sig som fan eller ej, så har vi alle muligvis hørt en Kandis sang.

Kandis redder liv

Kandis laver omkring 200 koncerter om året og over 1 million plader i bagagen, ja så er Kandis her for at gøre livet til en fest. 

Men hvad mange troede var musik som kun omhandlede liv og glade dage var faktisk en dyb livline som bragte glæde til mennesker i deres dybeste og mørkeste sindstilstand.  I dokumentaren møder man det vi ville omtale som den lave elite, mennesker der elsker musik og kunst fra hvad der ofte betegnes, som en lavkultur. Blandt disse møder vi 20 årige Jonas Nilsen som udtrykker sin sorg over at miste sin far da han var 14 år og at være vidne til hans mors psykiske nedbrud. Selvmordstanker og tab bliver dog bearbejdede ved hjælp af Kandis som Jonas’ mor siger er bedre end psykologhjælp fordi kandis-Johnny er nærmest psykolog og hans musik er professional. At Kandis Johnny ikke kun synger om livet men helbreder sind og legme er en ny tanke som Jesper Dalgaard præsentere med største omhu og snilde.

læs mere: http://kujks.dk/kandis-johnny-redder-liv/

Den lave elite

På trods af den omtalte musiske elite der altid har gjort grin med eller set ned på Kandis og især kandis johnny, så har instruktør Jesper Dalgaard formået at ramme selv samme kultureliten lige i hjertet.

Denne dokumentarfilm er et vindue ind til en verden hvor hvis man, som jeg selv blot er en uvidende nyankommen tilskuer til Kandis og deres fans, vil man blive taget ind i en livstil værelse og et traume man nok kun antog kunne findes musisk i via Nick Cave eller Nina Simone. Den lave elites bud på noget særligt er måske mere elitært end vi havde regnet med.

https://www.youtube.com/watch?v=9W5dH_SthWw&ab_channel=CameraFilmDanmark

Et kunstnerisk smukt billede af noget uventede

Man skulle tro at en Dokumentar om Kandis skulle handle om Kandis. Men som jeg nævnte før er det som om at Jesper Dalgaard godt ved at vi allerede kender til Kandis. Dordi Kandis er en del af Danmark på et måske helt underbevidst plan.

Derfor er det smukt og på en måde næsten mere intimt at blive introduceret for de mange fans. Fans som har gjort Kandis til et symbol og en livsstil. Fansene er ikke portrætterede som bare Kandis fans, men opsat i kunstneriske, næsten maleriske billeder. Vi ser et anderledes og utrolig smukt billede af mentalt helbred. Det er dybe følelsesmæssige relationer man, som menneske kan finde i de mest uventede områder af verden.

Vi ser fans af Kandis, men også meget mere en blot Kandis fans. Det er et tiltrængt nyt billede af Danmark og mennesker som søger livsglæden i sorgen. Vi kan kun håbe at med Jesper Dalgaards indblik ind i den lave elite, at vi slipper vores eget elitære snobberi.

Læs mere om Jonas Nilsen og hans oplevelse af dokumentaren.https://www.udeoghjemme.dk/skaebner/jonas-mistede-sin-far-som-14-aarig-jeg-havde-selv-lyst-til-doe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.