Hver sjette mand har erfaring med købesex. Men vi taler ikke om det. Hvorfor er det så stort et tabu at købe sig til sex? Psykolog Frej Prahl giver sin forklaring her.

Af Felix Fleischer, Line Kirsten Nikolajsen, Arthur Delay og Nomi Forchhammer
En undersøgelse fra analyseinstituttet Rambøll viser, at 15,5 % af alle danske mænd mellem 18 og 65 år har erfaring med købesex. Dette svarer til hver sjette mand.
Til trods for at det er relativt populært at benytte sig af en prostituerets ydelser, er det i høj grad et emne tynget af tabu. Det er der ifølge psykolog og parterapeut Frej Prahl en række årsager til:
– Grundlæggende ligger det tabubelagte i, at de godt ved at for at gennemføre sexakten hos en prostitueret, så bliver de nødt til med vilje at slukke for samvittigheden og kun lytte til deres indre dyriske sexdrive, forklarer Frej Prahl og fortsætter:
– De, der går til prostituerede, bliver helt vildt tynget af skam af denne tankegang. Det paradoksale ligger næsten i, at de skammer sig over, at de som oftest har et helt normalt sex-drive. De kan ikke acceptere deres lyst og føler i høj grad, at ‘det burde jeg da selv kunne håndtere’. Men når man ikke føler sig mødt af en partner eller blandt andre i sin lyst, så bliver prostitution en quick-fix-løsning.
Frej Prahl, der er aktuel med bogen Tændt om sexlyst, mener, at hvis vi virkelig skal forstå dynamikkerne bag skammen og tabuiseringen af købsex, skal vi kigge på, hvordan mænd forholder sig til afvisninger, fantasier og seksuel frustration.
Afvisninger leder til købesex
Dating og parforhold kan være svære, fordi vi som mennesker hele tiden skal ud og tage en masse chancer. Vi kan nemlig risikere at blive afvist, når vi gør os tilnærmelser til et andet menneske. En stor del af Frej Prahls arbejde med sine klienter handler netop om at lære at acceptere og fremelske afvisninger:
– Mange mænd har meget ansvar hver dag, og løber hele tiden en risiko for at blive afvist. Det behøver ikke at være tale om seksuelle chancer, men de bliver simpelthen ‘mættet’ af afvisninger. Når de så har fri fra andre forpligtelser og kan mærke en lyst til sex, er der mange, der simpelthen ikke orker at skulle risikere en afvisning igen, fortæller Frej Prahl, der har mange klienter, som benytter sig af prostituerede på grund af denne frygt.
– Hele det her ‘flirtespil’ med kvinder – jeg kalder det et ingenmandsland, fordi man ikke aner, om man er købt eller solgt – det er virkelig svært at navigere rundt i for mange mænd. Så bliver en prostitueret løsningen på at omgå det her sted og de følelser af frustration, der følger med.
En kone eller kæreste, der rynker på næsen når man deler sine sexfantasier, opleves på samme måde som en afvisning til sex – og kan dermed være lige så hæmmende for at manden tør udfolde sin seksualitet sammen med en partner, mener Frej Prahl.
– En kone er helt sikkert bange for at forpligte sig til mandens ønsker og fantasier – men det skal hun ikke nødvendigvis. Hun kunne også bare sidde og lytte og på den måde anerkende det, han deler – så kunne han fortælle om det og stimulere sig selv. Så vil lysten til en prostitueret også stoppe, fordi han vil føle sig hørt og accepteret.
Ansvaret for, hvorfor det er blevet tabu at købe sex, ligger altså hos sexkunderne selv, der qua deres egen skam og flugt fra afvisninger tier omkring deres oplevelser med prostituerede. Men bør vi kunne tale mere frit omkring det?
Købesex på tale
I en ny podcast-serie, der hedder ‘Jeg har købt sex’, fortæller en række mænd om deres oplevelser hos prostituerede. Det glæder Frej Prahl sig meget over:
– Det er så vigtigt, at vi lærer at tale om det her emne, og hvilke processer der foregår hos de her mænd helt uden, at vi udskammer dem. Der er nemlig intet skamfuldt i at have lyst til sex!
Hvorvidt podcasten kan være med til at aftabuisere sexkøb fuldstændig slår Frej Prahl dog tvivl i:
– Det vil og skal nok stadig have den her tabuiserede tyngde i sig, ligegyldigt hvor meget, vi taler om det. Det civiliserede samfund har jo fået os til at tæmme de sexdrifter, vi har, og med god grund – hvis vi alle gik rundt og krævede sex, når vi havde lyst, kunne vi ikke have et samfund, der fungerede, siger Frej Prahl.
– Så vores lyster og fantasier bliver i stedet ført ned i en ‘underverden’ på swingerklubber og bordeller. Men når vi tager dem frem og lytter til det first-hand, så kan vi alle blive klogere og lære at acceptere vores seksualitet, og de risici vi bliver nødt til at løbe engang i mellem ved at være ærlige omkring os selv.
Lyt til første afsnit af ‘Jeg har købt sex’ her. Har du selv erfaring med købesex, og kunne du tænke dig at dele din historie? Skriv en e-mail til jegharkoebtsex@gmail.com.
Teaser-video til Facebook: