”Kandis – for livet” handler ikke nok om Kandis

Når du sætter dig ned for at se dokumentaren ”Kandis – for livet” bliver du slemt skuffet.

Billede af Johnny Hansen

Dokumentaren, som omhandler det danske band Kandis, handler mere om, hvordan mennesker samles under den samme kærlighed for musik – og for Johnny Hansen. Vi bliver introduceret til fans, som forguder Kandis-Johnny. Dog i en sådan grad, at man begynder at krumme tæer hjemme i stuen. Den meget forelskede kvinde, der skriver breve til Johnny, hvor tilrettelæggeren venligt forsøger at antyde, at hun burde finde en anden at bruge sit liv og sin tid på – eventuelt en, som er opnåelig for hende. De tre blinde brødre, som lytter til Kandis i radioen; og Henning, som besøger Johnnys døde kones grav for at lægge blomster – når ikke engang Johnny selv besøger graven.

Den kommer for tæt på – og samtidig overhovedet ikke

På intet tidspunkt kommer man under huden på Kandis-Johnny. Han fortæller om dengang hans kone tog sit eget liv, og hvor overvældende det kan føles, når fans fortæller, at de elsker ham – uden egentlig at kende ham. I løbet af dokumentaren får man ikke en bedre idé om, hvem Johnny Hansen egentlig er, men man får ondt af ham: foruden at være musiker, skal han også være socialpædagog for den store mængde fans.

Billede af Kandis-Johnny og fans

Instruktør Jesper Dalgaards rekonstruerer en fans selvmordsforsøg ude i en skov, men hele scenen – på trods af sin æstetik – opnår ikke rigtigt, hvad den forsøger. Forløsningen af denne historie, kommer dog til sidst, hvor han fejrer sit bryllup og Kandis-Johnny kommer og synger for ham, med netop den sang, som han havde tænkt sig at ende sine dage med. Vi er ikke i tvivl om, at Johnny går op i sine fans’ velvære.

Handler i princippet slet ikke om Kandis

Dokumentaren bruger Kandis-Johnny som den røde tråd, og han formår at forblive samlingspunktet for alle disse mennesker, som medvirker. De er samlet på grund af deres kærlighed til den samme mand, men dokumentaren skildrer hverken manden eller musikken! Derimod portrætterer den forskellige danskeres liv og levevilkår. Hvis du forventer, at dokumentaren skal lære dig mere om Kandis og Johnny Hansen, bliver du skuffet. Du lærer ikke meget om ham. Til gengæld får vi en bredere forståelse af, hvordan folk lever deres liv i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.