Podcastserie om hjernerystelse

Behandling af langvarig hjernerystelse

De fleste har oplevet at slå hovedet uden at få alvorlige følger, men hvert år pådrager 25.000 danskere sig en hjernerystelse. I 10 til 15 % af tilfældene er der stadig mén efter flere måneder. Der findes ikke én bestemt behandling af hjernerystelse, og mange oplever derfor at det er svært at finde frem til den rette behandling. Nederst i artikel er en liste over forskellige behandlingsmuligheder.


Pilotafsnit – En Rystet Hjerne hos akupunktør

I dette pilotafsnit af podcastserien En Rystet Hjerne, møder vi to Katriner, og hører vi mere om akupunktur som behandlingsmulighed for hjernerystelse.


Forskning på området

Rent neurologisk vil hjernen være genoprettet allerede et par måneder efter man har fået hjernerystelsen. Forskning på området tyder på at det er en kombination af flere årsager som gør, at folk får langvarige følger. Dette oplyser Hana Malá Rytter, forsker i neuropsykologi på Københavns Universitet, og uddyber:

“Der er flere ting i det. Der er selve traumet, det der kommer umiddelbart efter traumet og den måde det håndteres på. Og så er der alt det efterfølgende, som er en blanding af traumet, men lige så meget den måde man plejer at være (…), altså hvad er det for en person man er.”

Behandling af hjernerystelse

Behandling

En hjernerystelse er altså en kompleks situation, der påvirkes af flere ting. Det er svært at behandle, specielt fordi alle tilfælde er forskellige. Der er derfor ikke én behandling som virker på alle. Sundhedssystemet har sjældent en udførlig løsning til folk, der henvender sig med langvarig hjernerystelse. Mange oplever derfor at føle sig svigtet og overladt til sig selv.

Selv på nettet er det svært at danne sig et overblik over behandlingsmuligheder og tilbud til folk ramt af hjernerystelse.  

Vi har i denne artikel forsøgt at samle de mest kendte former for behandling og andre nyttige links. Der er både anerkendte og alternative behandlingsformer, samt forløb der nogle gange er dækket af sygesikringen.

Målet er lave en podcastserie, der går i dybden med flere behandlingsmuligheder. Du kan lytte til pilotafsnittet her, og hvis der kommer flere afsnit kan du finde dem på denne side.


 Oversigt over behandlingsmuligheder og andre nyttige links

Tatjana Clemmensen, Cecilie Sand Nørholm og Laura M. V. Knudsen, august 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *