Er sociale medier og politik overhovedet et match?

ekkokamre, debat, vincent hendricks
De sociale mediers algoritmer er med til at fange brugerne i lukkede bobler, hvor de bekræftes i deres eget verdensbillede, men det er nødvendigvis ikke noget nyt, mener professor i formel filosofi Vincent Hendricks. (Foto: DR Arkiv)

Danskerne skal stemme til Folketingsvalget den 5. juni 2019. Det betyder, at politiske debatter og diskussioner fylder ekstra meget i mediebilledet og i frokoststuerne rundt omkring i landet. Især på sociale medier er debatterne præget af både mudderkast, kontroversielle udmeldinger og ekkokamre.

Maiken Hansen & Christian Povlsen

08. MAJ 2019 KL. 07.50

Vi lever i en mere og mere polariseret verden. Fløjene er blevet mere markante og tonen er blevet skarpere og mere grov. Allerede efter de første partilederrunder stod det klart, at debatten var blevet voldsommere end normalt. Både hos politikerne, men også ude i virkeligheden.

Den der råber højest, sætter dagsordenen

Foråret har budt på nye politiske strømninger i Danmark. I påsken blev islamkritiker og folketingskandidat for partiet Stram Kurs, Rasmus Paludans demonstration afbrudt at anti-facister og Nørrebro stod bogstaveligt talt i brand. Men hvordan kan det egentligt være, at en så kontroversiel og racismedømt person som Rasmus Paludan tilsyneladende taler til en ikke ubetydelige del af befolkningen?

“Der er ikke god og dårlig opmærksomhed. Der er meget af den og der er lidt af den”

Vincent Hendricks, professor i formel filosofi

Ifølge professor i formel filosofi Vincent Hendricks er det tydeligt, at den kontroversielle Rasmus Paludan har indset, at det i bund og grund bare handler om at larme mest muligt. På den måde skaber han dagsordenen. Der er ikke god og dårlig opmærksomhed. Der er meget af den og der er lidt af den, udtaler professoren i P1’s podcastserie Kammertonen.

I Kammertonen forsøger vi at klæde lytteren på til den aktuelle valgkamp, og blandt andet hjælpe dem med at se igennem ekkokamre, højtråbende politikere og skarpvinklede historier i pressen. Derudover vil programmerne se på, hvad man selv kan gøre for at holde den gode tone i den politiske debat.

LÆS OGSÅ: DR vil skære gennem støjen i valgdækningen

Algoritmer har indflydelse på dit nyhedsbillede

Undersøgelser viser, at kun 33% af Facebooks brugere er klar over, at deres feed er baseret på personlige algoritmer. Disse algoritmer er med til at fange dem i bobler, hvor de ubevidst bliver bekræftet i deres eget verdensbillede. Dette er ifølge Vincent Hendricks ikke nødvendigvis de sociale mediers ansvar, men i højere grad brugernes ansvar og påpeger, at det ikke er en ny tendens. Vælgerne har altid abonneret på eksempelvis den avis, som de er enige med, men det er i den grad blevet forstærket med forekomsten af sociale medier.

ekkokamre, debat, algoritmer

Udover nyhedsmedier kan man også følge politikerne direkte på de sociale medier. Det har aldrig været nemmere for vælgerne at komme i dialog med landets folkevalgte politikkere. Men det er både godt og skidt. Forskellige politikere er flere gange blevet taget i at blokere kritiske røster og modstandere. På den måde ender de med at tale ind i ekkokamre bestående af politiske ligesindede.

LÆS OGSÅ: UENIGE SAMMEN: Vil du mødes med én, der mener noget andet end dig selv?

Internettets logik indbyder til ramasjang

Internettets logik inviterer til ramasjang, og der passer politik nødvendigvis ikke ind i. Politik er vigtigt, kedeligt og svært, udtaler Hendricks. Derfor forsøger sociale medier at tilpasse de politiske nyheder til Internettets logik og krav om infotainment. Ifølge Hendricks er sociale medier og politik ikke nødvendigvis skabt for hinanden, hvis vi kigger på, hvordan den politiske diskurs egentligt afstedkommer, så egner sociale medier sig ikke som den bedste medieplatform.

Endvidere viser en undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd, at 50% af den kommende generation vælger sociale medier fra, fordi tonen er for hård. Dette er en foruroligende tendens, og det er i sidste ende ikke stimulerende for den demokratiske debat og sindelag, udtaler Hendricks i programmet.

Hør hele podcastet med Vincent Hendricks i denne uges udgave af Kammertonen. Kammertonen udkommer hver onsdag i maj 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.