Hvem vidste, at Kandis-fans var så plagede sjæle?

Ny dokumentar om dansktop-bandet Kandis er et flot observerende portræt af stjernen Johnny Hansen og hans kult-agtige fanskare.

Medicin eller gift for sjælen?

‘Kandis for Livet’ balancerer på et undrende spørgsmål. Er bandet Kandis medicin eller gift for sjælen? Flere af de dedikerede fans udtrykker, at bandets musik har reddet dem fra dyb depression og endda selvmord. Når de lytter til Kandis, glemmer de alle deres problemer og kommer i godt humør. Og problemer, det er hvad de trofaste fans har til fælles. De fremstilles som plagede sjæle, der med en del modgang i livet har fundet trøst og tryghed i Johnny Hansens bløde røst og tilgængelige tekster om livets op- og nedture. Det er for eksempel 18-årige XX, der gennem Kandiskoncerter genfandt glæden efter tabet af sin far. Det er også midaldrende Henning, der dulmer sin ensomhed ved at leve gennem Johnnys liv – og i overskridelse af alle personlige grænser besøger Johnnys kones gravsted i hans sted.

Johnny har nemlig også selv været igennem en personlig krise, da hans kone begik selvmord for nogle år tilbage. Det dykker filmen også ned i og udstiller en tydeligt uforløst vrede hos Johnny. På trods af Kandis’ opløftende effekt illustrerer filmen også fandedikationens giftige tendenser. Den hengivne topfan Tina er ulykkeligt forelsket i sit idol Johnny, hvilket volder hende stor smerte. Da spurgt ind til, hvorvidt hendes dedikation til Johnny er det bedste for hende, spørger hun: hvad skal jeg ellers gøre?

Kandis-fan Tina er ulykkeligt forelsket i Johnny Hansen
Superfanen Tina er ulykkeligt forelsket i forsanger Johnny Hansen

Grænseoverskridende intimitet vist i smukke billeder

Kandis og især Johnny Hansens figur er en støtte for plagede sjæle – en støtte så intens, at den balancerer på randen af god og usund, som de fleste indædte fankulturer gør. Filmen skildrer fint det unikke og til dels problematiske i fansenes tætte tilknytning til Johnnys person, der også skræmmer Johnny selv til tider, som han i interviewbidder beskriver. Dog er det netop denne tæthed, Kandis synes bygget op omkring. En tæthed Johnny vedligeholder, når han synger til sine fans begravelser og bryllupper.

Kandis-fan René og hans kæreste ligger i sengen og holder om hinanden
Instruktør Jesper Dalgaard bruger et stiliseret udtryk i smukt opsatte billeder af de medvirkende

Med en observerende stil portrætterer ‘Kandis for Livet’ gennem smukke billeder de fans, hvis livs lyspunkt er Kandis’ optrædener i diverse tivolier og håndboldhaller i udkantsdanmark. Filmen er både underholdende, rørende og tåkrummende. Den skildrer en fankultur så intim og ekstrem, at man hurtigt fanger sig selv i at måbe over dens eksistens. De hengivne fans skildres somme tider overfladisk som et bidrag til de sørgelige eksistensers klub. Når de tre blinde brødre blot bruges som visuelle props, får man en smule dårlig smag i munden. Her mangler der en uddybning af deres tilstedeværelse og deres tilknytning til Kandis. Jesper Dalgaards dokumentar er dog en gave af et indblik i en helt særlig subkultur, en Kandis-verden, der portrætteres visuelt flot med fokus på de menneskelige skæbner i den.

Faktaboks

Hvad? Dokumentarfilmen ‘Kandis for Livet’, instr. Jesper Dalgaard, 2021.

Hvor? DRTV.

Læs flere anmeldeser af ‘Kandis for Livet’ her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.