Imre Kertész viser individets skæbnesvangre møde med totalitarismen

Imre Kertész
Imre Kertész. Født i 1929, død i 2016. Modtog som den første ungarer Nobelprisen i litteratur i 2002 for “et forfatterskab, der hævder den enkeltes skrøbelige erfaring over for historiens barbariske vilkårlighed”.

PODCAST. Det er hos den ungarsk-jødiske forfatter Imre Kertész, at vi kan forstå erfaringen af det totalitære – og måske de autoritære og antieuropæiske tendenser, vi ser i dagens Ungarn.

Hvis man vil forstå erfaringen af det 20. århundredes totalitarisme, er den nobelprisvindende forfatter Imre Kertész en stemme, man nødvendigvis må forholde sig til. Han oplevede absurditeten at være jøde på et særligt fatalt tidspunkt i historien: Som 14-årig blev han sendt i koncentrationslejr, først til Auschwitz, senere Buchenwald. Han overlevede nazismen, men det ene regime efterfulgte det andet med den kommunistiske magtovertagelse af Ungarn i 1949.

Det er erfaringen af det totalitære, Kertész skriver om. I sin udlevering af det 20. århundredes europæiske kultur når han frem til en provokerende konklusion: At vi opdrages til en slags lydighedsetik, der gør, at vi aktivt tager del i opretholdelsen af systemerne – også de totalitære.

Med det udgangspunkt bliver forfatterskabets store spørgsmål, hvordan man som menneske fastholder sin værdighed og frihed over for historiens barbariske vilkårlighed.

Morten Lassen, forfatter og underviser ved Københavns VUC, har skrevet om Kertész i sin bog Mødet med det totalitære. Hør oven for, hvordan han udfolder forfatterskabet og derfra besvarer spørgsmålet om, hvorvidt Kertész giver os en forståelse for det Ungarn, vi ser i dag.

Redaktion: Kristoffer Grønbæk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.