ANMELDSE AF KANDIS-DOKUMENTAR: En dokumentarisk magtdemonstration i filmstil

Kandis dokumentaren “kandis for livet” er en æstetisk film, der viser hvorfor dansk dokumentar er så stærk netop nu.

Johnny Hansen går gennem et natteoplyst omrejsende tivoli i åbningsscenen af ny dokumentar om Kandis. Johnny går gennem rækker af farverige og blinkede forlystelseslastbiler. Hans similibesatte sceneoutfit glimtrer i natten. Hornene dytter til ære for Johnny. Kameraet følger Johnny, sanseligt og drømmende. ’Hvor skønt! Jeg skal se en rigtig film-film’, tænkte jeg. Og det er det ”Kandis for livet” er – en rigtig film-film. Den maler store billeder af menneskets dybeste længsler og sorger. Dokumentarfilmen er instrueret af Jesper Dahlgaard, der blev færdiguddannet fra Den Danske Filmskole i 2017. ”Kandis for livet” er hans debutspillefilm.

Kandis og fansene

Filmens ramme er en telefonsvare i Kandis’ fanklub, hvor vi hører fans fortælle, hvad musikken har betydet i deres liv. Her møder vi blandt andre den unge mand Jonas, der sørger over sin fars død ved at hjælpe til ved Johnnys koncerter, den tidligere indsatte René, hvor musikken reddede ham fra selvmord, og tre blinde brødre, der lever en afskåret, symbiotisk tilværelse. Hvad brødrenes forhold til Kandis er, er mindre klart, og de er nok snarere med, fordi de er mere utrolige karakterer, end man kunne have haft fantasi til.

Brobygger mellem lav- og finkultur

Filmen har haft en bred biografdistribution i hele landet. Dahlgaards selverklærede mål var at lave en film, der kunne fungere både i hans hjemby Thisted, hvor Kandis- og halbal-segmentet hører til, såvel som i kulturelitære filmkredse i Grand Teatret, og at begge ville kunne få noget ud af filmen. Man kan godt komme i tvivl, om filmen er lykkes med det. ”Kandis for livet” har et langsomt fortælletempo, og der er hverken meget dansktop eller Kandis i den. I stedet er det filmens skæve karakterer, der lever langt væk fra, hvad vi normalt ser portrætteret i dansk film, der vil appellere til et dansk arthouse segment.

Kandis Johnny
Kandis Johnny til koncert
Dansk dokumentar i særklasse

Særligt filmens visuelle stil og æstetik, er hvad der gør ”Kandis for livet” til en særligt bemærkelsesværdig film. Filmens fotograf Stroud Rohde Pearce modtog en Robert som Årets fotograf for hans arbejde, foran storfilm som ”Margrethe den første” og ”Skyggen i mit øje”, og er dermed den første nogensinde til at modtage prisen i dokumentargenren.

”Kandis for livet” føjer dermed til historien om de særlige gunstige år for dansk dokumentarfilm, hvor en dansk dokumentarfilm som ”Flugt” er nomineret til hele tre Oscars.

Se filmen på DR her.

Tre søgeord:

Kandis for livet, dokumentarfilm, Jesper Dahlgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.