Drømmen om Kandis
90 minutter om kærlighed til Johny i Kandis for livet
DR2 sendte lørdag dokumentaren KANDIS FOR LIVET instrueret af Jesper Dalgaard. Dokumentaren KANDIS FOR LIVET er lang, sætter fokus på fankulturen og i mindre grad på jydernes foretrukne dansktop band med popkongen Johny Hansen i forgrunden
Vi møder nørder, stalkere, 3 handicappede brødre og en creepy storfan, som græder snot, ikke over musikken eller Johny Hansen, men over hans afdøde kone og hendes gravsted. Et gravsted, som Johny nægter at besøge fordi han er vred. Vred over, at hun tog sit eget liv og svigtede Johny og de to teenagedøtre.

Selvmord
Seeren får et godt indblik i, hvad det betyder når selvmordet rammer familien. Johny fortæller usentimentalt om forløbet fra hustruens selvmord og til beslutningen om at finde en ny kæreste, fordi Johny ikke gider ”sidde i sofaen og rådne op”. Og det lykkes. Johny er glad igen.
Johny er en sympatisk mand med inciterende blå øjne. Professionelt bevidst om sin rolle som forsanger og uforstående overfor at fans elsker ham. Samtidig er Johny loyal over for jydepublikummet, som elsker musikken og er kundegrundlaget for landets ubetingede største dansktop-koncertband-succes. Og det har Jesper Dalgaard valgt ikke at fortælle om.
Sømanden og taberen
Til gengæld møder vi stalkeren, som følger ham fra koncert til koncert. Skriver romaner om hendes og Johnys fantasiliv, som Johny ”ikke kan tåle at læse.” Og vi ser hende ringe og skrive til Johny for til sidst at opsøge ham på en festivalplads. Johny ser afvæbnende til, afviser hende ikke, men håndterer situationen loyalt og professionelt. Hun er nok taberen i det forholdet, erkender hun senere i dokumentaren.
Vi møder en sympatisk åbenhjertig nørdet knægt, som er under søfartsuddannelse på Helsingør-Helsingborg færgeruten og som sammen med moderen står for fanklubben og udsalget af det omfattende sortiment af T-shirts, lamper, posters og fankrus. Jesper Dalgaard kommer ofte langt væk fra popfænomenet Kandis, men akavet tæt på interessante og skræmmende fankarakterer.
Brødrene og en creepy jyde
Vi følger 3 brødre, som futter rundt i gåsegang. Hjemme og ude, hvor brødrene ender enfoldigt pakket sammen på en bænk i deres fælles ensomhed. Hvad de skal i filmen er ikke helt klart. Uhyggeligt bliver, da vi møder en enlig jyde, som flyder rundt i sit oppustelige svømmebassin et sted i Jylland og ligner mest af alt noget fra en Stephen King film. Han ringer også til Johnys telefonsvarer og møder grådkvalt op på konens grav med blomster og fantasisorg.
Filmen er ualmindeligt flot fotograferet af Stroud Rohde Pearce og fortæller en interessant historie om en særlig del af fankulturen. Filmen skuffer ved at ignorere alt om et af Jyllands allerstørste kulturfænomener, som vi DR1 seere måske havde forventet se mere udfoldet.
I stedet er filmen et arty-farty indblik i en ultra isoleret fankultur, som ikke har meget med Johny og Kandis at gøre, men matcher DR2 og københavnernes arrogante blik på udkantsdanmark.
_________________________