Roller derby – lesbisk livstilsfænomen?
Roller derby; sporten der bedst kan beskrives som kollisioner på rulleskøjter er blevet en sensation blandt lesbiske og ligesindede – måske ligefrem et livstilsfænomen.
Sporten, der har sin oprindelse i USA i 1930’erne, er primært for kvinder og indeholder alt fra hårdtslående sammenstød til yderst kreative spillernavne. Det er en sportsgren, der ofte bliver forbundet og repræsenteret af lesbiske – men er det rammende?

Hvad er Roller Derby
Roller Derby går i sin enkelthed ud på at skøjte rundt på en oval bane og på den måde optjene point, mens modstanderholdet prøver at tackle dig og medspillerne lave blokeringer. Simpelt men hårdt og så i særdeleshed tiltalende for lesbiske udøvere. Det virker i hvert fald sådan. Man kan nemt tro at Roller Derby udelukkende var for LGTB miljøet, da den primært fremstilles i den kontekst. Dette er dog ikke tilfældet, selvom der er en klar overrepræsentation af lesbiske udøvere der f.eks. har spillernavne som NailHer og Dyke diggler.
Brugen af spilnavne og kreative uniformer er en del af tiltrækningskraften ved sporten, der i stigende grad vinder indpas i den danske bevidsthed med afdelinger i alle landets største byer.
Plads til alle
I Roller Derby er der plads til alle. Det er ikke udelukkende en sport for LGBT, men her er plads til alle i en grad, andre sportsgrene har haft svært ved at leve op til. I et interview med Huffington Post betegner Predator-in-Chief roller derby som ”The Ellis Island of sports”.
Så er roller derby et lesbisk livstilsfænomen? Svaret er ja, – men det er meget mere. Det er sammenstød på rulleskøjter og selvom der er højt til loftet er der ikke langt til gulvet.