Felix

Gidseltager bag Stockholmsyndromet udgiver ny bog

En af de to gerningsmænd bag den verdenskendte gidseltagning i Stockholm i er klar med en bog om sit liv. 

Svenskeren Clark Olofsson, hvis medvirken i det berygtede gidseldrama, der har lagt navn til det såkaldte Stockholmsyndrom, er snart aktuel med en selvbiografi. Røveriet og gidseltagningen på Kredit Banken i Stockholm i 1973 er siden gået over i historien, efter den amerikanske psykiater Frank Ochberg brugte begivenheden til at beskrive det mærkværdige psykologiske fænomen, hvor gidsler udvikler sympati med deres gidseltagere.

Gidseldrama i midten af Stockholm

Røveriet på Kredit Banken, der i 1973 befandt sig på Normalmtorget i centrum af den svenske hovedstad, blev iværksat af den dengang 32-årige Jan-Erik Olsson, som bevæbnet med maskinpistol tvang fire bankansatte ind i et lille lokale, langt inde i banken. Politiet var hurtige til at efterleve Olssons krav om at få sin kammerat Clark Olofsson, der på det give tidspunkt sad fænglet i Norrkøbing, frigivet og transporteret til banken. Først efter 131 timer eller næsten fem døgn lykkedes det politiet at befri de fangede ved at tvinge de to gerningsmænd og deres gidsler ud ved at pumpe kvalmegas ind i boksen.

Gidsler fattede sympati med gerningsmænd

Til politiets store forbløffelse fortalte gidslerne efterfølgende, at de havde fattet sympati med de to gidseltagere, og at de fire gidsler rent faktisk havde opfattet politiets forsøg på at få dem frigivet, som mere risikabel end den trussel som gidseltagerne repræsenterede. Situationen beskriver et, for situationen, naturligt psykologisk forhold, der er betinget af den fælles krise som gidsler og gidseltagere oplever under en gidseltagning. Her ophører gidslernes rationelle opfattelser af hvad der er lovligt og ulovligt eller rigtigt og forkert. Frygten for at lide en voldsom død trænger normale moralske betragtninger i baggrunden, og erstattes af en solidaritet om den sag, som forbryderne har iværksat.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.