Nikoline vil ikke have børn. Derfor blev hun steriliseret.

Nikoline Nøbølle er en ung, glad og velformuleret kvinde på 29 år. Hun møder os med udstrakt hånd og et stort smil. Til dagligt arbejder hun som receptionist og har håret opsat i to finurlige krøller forrest på hovedet. Hun fortæller ivrigt om sine oplevelser med et samfund, der ikke kan forstå hendes fravalg af børn.

Du kan se videoen med Nikoline nedenfor og få et indblik ind i den rejse, Nikoline har taget for at få fjernet sin livmoder.

Nikoline er blevet steriliseret, fordi hun ikke vil have børn.

Nikolines ønske om at blive steriliseret har været mange år undervejs. I knap 10 år har hun kæmpet med sig selv og med sundhedsvæsnet for at få lov til at få en hysterektomi, som for hende betød lykke. Nikoline er en del af et voksende segment af mænd og kvinder, som frivilligt vælger at blive steriliseret og dermed aktivt fravælger at sætte børn i verden. Ifølge sexlinjen.dk bliver ca. 11.000 danske mænd og kvinder tilsammen steriliseret årligt. Nikoline vil ikke have børn og vil undgå muligheden for alt i verden. Derfor kæmpede hun for en hysterektomi.

Se også 24-årige Malou, der har fravalgt børn: https://www.facebook.com/watch/?v=390680406004291

En stor beslutning

Nikoline griner da vi spørger, om hun havde det svært med beslutningen. Hun fortæller, at det sværeste faktisk var at fortælle hendes mor, at hun ikke ville have børn, fordi hun så ikke kunne give hende børnebørn. Trods angsten modtog moren og resten af familien Nikolines beslutning med støtte og kærlighed. Nikoline føler sig heldig, idet familiens kristne tro ikke overskygger deres støtte overfor hendes valg om sterilisering, som hun ellers havde frygtet.

Min mor var en stor støtte, hvilket var en kæmpe lettelse. Jeg tror godt, at hun et eller andet sted vidste, at jeg aldrig har haft lyst til at få børn. Der har jeg været meget heldig. Ikke alle ville have fået en lige så rolig reaktion”, lyder det fra Nikoline.

Det rigtige valg for mig

Det er ikke alle, der forstår Nikolines valg. Især fordi hun i så ung en alder fravælger at blive mor. Nikoline får fjernet sin livmoder, da hun er 28 år gammel. En alder, hvor mange jævnalderene tager beslutningen om at få børn. Lige ind til det sidste, mødte Nikoline da også venner og bekendte, der stadig havde forhåbninger om, at hun ikke ville gennemgå operationen. Til trods for folks formaninger om, at hun nok ville fortryde at lade sig sterilisere, gik Nikoline stålsat igennem med operationen. For Nikoline vil ikke have børn. Hverken nu eller senere.

Selv hvis jeg skulle fortryde, så er det mit valg som et voksent menneske. Selvom jeg er ret sikker på, at jeg aldrig vil fortryde mit valg nogensinde“, understreger Nikoline.

Nikoline fik fjernet både sin livmoder, livmoderhals og æggeledere gennem kikkertoperation. Selvom 6-7% af de mænd og kvinder, der bliver steriliseret senere fortryder, så står Nikoline ved sit valg og er overbevist om, at hun aldrig kommer til at fortryde.  

Jeg er jo gået skridtet videre og har fået fjernet min livmoder helt med en hysterektomi. Det er anderledes end en normal sterilisering, hvor man blot fjerner eller binder æggelederne. I mit tilfælde er det umuligt at blive gravid”.

Følg med i den spændende dokumentar “Lady Før Baby” på TV2Play https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/lady-foer-baby

En ekstraordinær operation

Der skal ret meget til for at få lov til sådan en operation i sundhedvæsnet. Nikoline har kun fået lov til at få fjernet sin livmoder, fordi hun også havde så voldsomme smerter i forbindelse med sin menstruation. Derfor valgte man at fjerne Nikolines livmoder, så hendes menstruationen også stoppede og samtidig imødekomme hendes ønske om at undgå børn.

Jeg elsker mit liv. Og nu hvor jeg har fået en hysterektomi, føler jeg mig faktisk endnu mere fri til at leve som jeg har lyst til”, siger Nikoline med et stort smil på læben.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.