Sex med din gerningsmand

Kan der opstå sex i en gidselssituation.

Kan man blive forelsket i sin kidnapper? Svaret er kort sagt; Ja.

Fænomenet kaldes Stockholmsyndromet hvor forelskelse, romantik og sex mellem gerningsmand og offer opstår. Syndromet er navngivet efter byen hvor et 131 timers langt, nervepirrende, gidseldrama fandt sted i 1973.

Her havde den 32-årige Jan-Erik Olsson, i håbet om at få sin kammerat Clark Olofsson løsladt fra fængsel, taget fire Kredit Banken ansatte som gidsel. På sølle 46 kvadratmeter, blandt befolkningens mest værdifulde ejendele, penge og værdipapirer, blev der udviklet et hedt romantisk forhold mellem gidsel og gerningsmand.  

Politiet var i chok da man efter episoden fandt frem til hvad der var foregået inde i bankboksen.

Gerningsmanden havde med sætningen: ”The party has just begun” indledt et forhold til en af gidslerne i bankboksen i løbet af de fem døgn de var indespærret sammen. Sker dette kan det være svært for politiet at udføre deres opgave om at føre gidselsituationen til ende.

Det lykkedes dog politiet at afbryde det romantiske forhold, inden det kom for godt i gang, ved at placere en betonklods i overstående lejlighed, og bore i denne, for at overdøve hvad end der måtte foregå nede i bankboksen.

Alt imens gidseltageren var beskæftiget, fik politiet smidt kvalmegas ind til de elskende som hurtigt kom ud af boksen og gerningsmanden blev pågrebet.

Et forhold der for altid vil blive husket.

Forholdet mellem Jan-Erik Olsson og sit gidsel vil i eftertiden for altid blive husket da begivenheden danner grundlag for det som eftertiden har kaldt Stockholmsyndromet. Her ser man en psykologisk adfærd hvor der findes sympati mellem gerningsmand og offer. Psykiatrien har således anvendt begivenheden til at begrebsliggøre en stresset og presset situation som afføder en gunstig position for udviklingen af sympatiske følelser.

Gidseldramaet fra 1973 er altså et bevis på, at romantik, kærlighed og sex med gerningsmand kan blomstre uanset situationens alvor.

For hvad vil du helst lave hvis du var indespærret i en bankboks i 5 dage?

Her tænker du på “Sex med din gerningsmand”

  1. Hej, fin artikel med en skarp vinkel og du har virkelig ryddet op i teksten. Det er godt.
    Din underrubrik ville jeg forkorte, så den matcher præcis den vinkel. KAN MAN BLIVE FORELSKET I SIN KIDNAPPER? Den næste mellemrubrik er meget lang, forkort den til f.eks. POLITIET VAR I CHOK . Ellers alt godt, specielt dit spørgsmål til sidst.

    vh Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.