Sidsel Enevoldsen – 1. formidlingsprodukt

Barselsorlov til mænd skal skabe større ligestilling i hjemmet

Regeringen vil have flere mænd til tage længere barslesorlov
Fædre på barselsorlov skal skabe ligestilling i hjemmet

Barselsorlov til mænd kan være afgørende når det handler om ligestilling i hjemmet. Da mændene får under barslen en hverdag der hjemme med barnet, som ellers typisk hører under kvindernes ansvarsområder.

På snit tager de danske kvinder 10 gange så mange dages barselsorlov som de danske mænd. Siden kvinderne kom på arbejdsmarked i 1950’erne og 1960’erne, har fordeling af de huslige pligter mellem kønnene været næsten uforandret. Mændene står stadig for det tunge arbejde, som at rydde sne, rense tagraner og hænge billeder og hylder op i hjemmet. Imens står kvinderne for rengøringen af hjemmet, pasning af børn, samt planlægning af daglig dag og ferier. Det er derfor ikke forunderligt at kvinderne tager flest dage barselsorlov.

Fordelingen af de huslige pligter skyldes ifølge kønsforsker Anette Borcherst fra Aalborg Universitet, at den mordene familie har travlt og ønsker at tidsoptimere. ”Familier i dag lever med et stort tidspres. Derfor er det naturligt, at vi gør det som vi er bedst til” fortæller Borcherst. Det er altså ikke fordi der ikke er et ønske om ligestilling i hjemmet, men der er bare ikke tid til at realiserer det i de moderne familier.

LÆS OGSÅ: Familiestress: Sådan undgår I at glide fra hinanden

Kampagnen: Orlov – ta’ det som en mand, ønsker at gøre barselsorlov mere udbredt og naturligt blandt de danske mænd.  Barslen skal ifølge regeringen ikke øremærkes, men den skal til debat på arbejdspladsen og i hjemmet. Antallet af barselsdage er dog stigende hos mændene, som i snit tager 12 dage mere i 2015 end de gjorde i 2003, hvilket glæder regeringen.

Barselsdage fordelt på køn

Mænd: 30,8 dage Kvinder: 297,6 dage

SE MERE: Bliv klogere på den danske ligestilling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.