GENERATION LIKE: SOCIALE MEDIER KAN GØRE OS ULYKKELIGE

Du er der. Jeg er der. Vi er der alle sammen. 1,4 milliarder mennesker verden over har faktisk en Facebook-profil. I Danmark huserer over halvdelen af os på de sociale medier – og det kan åbenbart true vores renommé som verdens lykkeligste folkefærd.

ITALIENSK UNDERSØGELSE MED INTERESSANT RESULTAT

Et studie udført af to italienske forskere ved Sapienza-universitetet i Rom og STATEC i Luxembourg har påvist, at brugen af sociale medier kan have en negativ effekt på menneskers opfattelse af eget velbefindende. Resultatet er interessant, særligt fordi det er konkluderet ud fra en undersøgelse med hele 50.000 mennesker, hvilket gør det til en af de største udført omkring emnet.

ANSIGT-TIL-ANSIGT KONTAKT GIVER BEDRE VELVÆRE

Deltagerne i undersøgelsen blev stillet spørgsmålet: ”Hvor tilfreds er du med dit liv som helhed på nuværende tidspunkt?”, og svarene blev derefter holdt op mod deres adfærd på de sociale medier. Resultaterne viste, at jo mere tid du bruger på ansigt-til-ansigt kontakt frem for virtuel kontakt, desto større er din tillid til dine medmennesker, hvilket i sidste ende vil have en positiv effekt på opfattelsen af eget velvære.

LÆS OGSÅ: Facebook og instagram skal ikke bestemme over mit sociale live 

HAD AVLER MISTILLID

Samtidig viste undersøgelsen også, at den fjendtlige tone i form af diskrimination, de såkaldte ”hate speeches” og andre hadefulde opråb, der hjemsøger de sociale medier, har en relativ negativ effekt på brugernes tillid til andre mennesker. Altså kan velværen hos den enkelte bruger øjensynligt højnes ved en større grad af moderation på sociale medier, foreslår de to forskere Sabatini og Sarracino.

EKSPERT: FACEBOOK ER EN PLATFORM TIL AT SØGE ANERKENDELSE

Facebook og andre sociale medier er i høj grad blevet platforme til at søge anerkendelse og til at eksponere sig selv, men det kan medføre lavt selvværd både hos afsender og modtager. Det fortæller psykolog Lars Lundmann, der har en ph.d. fra København Universitet inden for rekruttering og personlighedspsykologi:

>> Der er en tendens til, at folk tit kun fremstiller de positive eller ekstreme ting på Facebook og måske gør sig selv lidt for fantastisk. Tager man det for bogstavligt som modtager, så kan man hurtigt opfatte det som, at alle andre har et langt federe liv end én selv.<<

MANGLENDE LIKES KAN GIVE EN FØLELSE AF MINDREVÆRD

Men samtidig kan også afsenderens rammes:

>>Alle har et anerkendelsesbehov. Facebook er bare blevet en ny platform til at søge dette. Man vil gerne bekræftes i, at man er noget – og bliver man ikke dette i form af ’likes’, så kan man opleve en tomhed og et mindreværd.<< fortæller psykolog Lars Lundmann, der dog understreger, at det langt fra er alle, som er på ’like-hunt’ på de sociale medier.

LÆS OGSÅ: Angsten for at misse noget (ikke særlig vigtigt) 

DE UNGE: ”DET KAN GODT VÆRE ANSTRENGENDE AT VÆRE PÅ HELE TIDEN”

Dette er naturligvis en alarmerende konklusion. Men er vi virkelig så påvirket af de sociale medier? Vi har været på gaden for at spørge nogle af de godt 3,4 millioner danskere, der er på Facebook, om det digitale liv påvirker deres humør – og om de egentlig går op i likes. Få svaret i videoen!

Kilder:

Af Morten Eisby, Morten H. Sørensen & Daniel Hartvig Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.