»Det er som en rockerbande. Du starter som hang-around«

I et kælderlokale i det indre København arbejder Morten Søndergaard – for nogle bedre kendt som Marvel Morten.

Mange af os husker nok de øjeblikke fra barndommen, da vi sad med et tegneseriehæfte mellem hænderne. Stregerne, der uden mange ord, fortæller et væld af historier, mens papiret knitrer, når siderne bliver vendt.

Drengen Steen, der med sin tøjtiger Stoffer, har taget os med på fantasirejser i sit forstadsmiljø. For ikke at tale om Tintin, hunden Terry, Kaptajn Haddock og Professor Tournesol, der har taget os med på alverdens eventyr.

Det første møde med Tintin blev i hvert fald en skelsættende begivenhed for Morten Søndergaard, der var fem år, da han fik fingre i Den Mystiske Stjerne.

»Min mor købte den til mig. For 4 kroner og 85 øre. Nede i boghandleren nede på Mozarts Plads,« siger han.

Du læser alt, du kan komme i nærheden af

For Morten Søndergaard er det særligt superhelte-historierne, der trækker.

»Men når du interesserer dig for tegneserier, læser du alt, du kan komme i nærheden af,« siger han.

Hvad der startede som en passion for de illustrerede historier har senere udviklet sig til en karriere for Morten, der i en årrække har levet af sit arbejde i tegneserie-forretningen Fantask, der siden 1970’erne har holdt til i en kælderforretning i det indre København.

»Det er ligesom, når du bliver medlem af en rockerbande. Du er først hang-around og bevæger dig ind i miljøet og begynder at læse en masse tegneserier. På et tidspunkt, havde jeg hængt her længe nok, og så ansatte de mig,« siger Morten Søndergaard, der måske er en af de mest hårdkogte medlemmer i det danske tegneserie-miljø.

I en lang periode var han redaktør for de danske Marvel-udgivelser, der tæller en lang række af superhelte-historier. Det var i den periode, at Morten fik tilnavnet Marvel-Morten.

Mød Morten Søndergaard og hans syn på tegneserie-kulturen i videoen øverst i artiklen.

Denne produktion er en del af web-tv-konceptet ‘Subkultur’. For præsentation af konceptet, klik her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.