2. formidlingsprodukt: Ida, Cecilie, Sofie og Stine

Unge kæmper med dialekter

Unge kæmper med dialekter. De oplever at blive sat i bås, siger forskerne. Den studerende, Sofie Frandsen, fra Jylland mener, at det er værd at kæmpe for dialekterne i det danske sprog.

Dialekterne kæmper i det danske sprog
Fotograf: Søren Rasmussen. Sofie besøger tit sin jyske hjemstavn for at holde sin dialekt ved lige.

 

– Jeg føler, det er det første, folk lægger mærke til, og det gør mig usikker, siger Sofie Frandsen.

Sofie Frandsen på 25 flyttede fra Aalborg til København i forbindelse med sit studie. Her oplevede hun, at dialekten pludselig spillede en stor rolle. Den jyske dialekt fyldte pludselig meget i hverdagen, særligt på studiet bliver hun dagligt mødt af fordomme.


– Mange af mine venner kan ikke forstå det. Men det er bare fordi, de ikke selv har prøvet det. Mange anser mig som dum, og de driller mig med mit jyske, siger Sofie Frandsen.

https://www.youtube.com/watch?v=3IhQgAkClUA

Vi er hurtige til at dømme hinanden
Sprogforsker ved Syddansk Universitet, Hans Jørgen Ladegaard, opremser forskellige årsager til, at unge med dialekt møder modstand:

– De fleste bedømmer et andet menneske efter, at vedkommende har sagt fem-ti ord. Hvor uretfærdigt det end måtte lyde. Alle har en formodning om, hvordan en vestjyde, sønderjyde eller fynbo er. Og det er dét, de unge forsøger at undgå.

LÆS OGSÅ: Dialekter er ved at uddø

Dialekt skaber tilhørsforhold 
Sofie forstår godt, at mange unge vælger at fralægge sig deres dialekt, for det er svært at blive mødt med fordomme. Det er ærgerligt, da dialekt skaber et tilhørsforhold og forankring, ifølge Sofie.

Dyrk dialekten 
Sofie mener ikke, at dialekten er så død, som flere medier fastslår, men indrømmer, at den skal vækkes til live.

– Jeg oplever, at min dialekt er stærkere efter et besøg hos min familie i Jylland. For at dialekten overlever med vores generation, skal den dyrkes og plejes. Det kan man gøre i hjemstavnen, men et øget fokus og større repræsentation af dialekter i mediebilledet vil gøre det nemmere at tage dialekten med til København, siger Sofie Frandsen.

Artiklen er en del af DR3s tema ‘Dialækker’, hvor der sættes fokus på dialekterne i Danmark blandt unge.

Læs konceptbeskrivelsen her. 

Se teaser på video her. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.